Gleðileg Jól!

julbocken-3004-734x1024

Folk i Norden har feira Jól i mer enn 1000 år, lenge før de ble kristne. Ingen er helt sikre på hva ordet betyr, men folk i vikingtida holdt Jólablot, for å feire at sola hadde snudd, for godt år, for fruktbarhet og for å hylle sine guder. Noen spekulerer i at det har tilknytning til vetten Jólnir, som er et annet navn på Odin. Blotofferet kunne være innmat fra et dyr eller rett og slett god mat eller drikke. Tidspunktet for feiringa kunne nok variere fra sted til sted, noen kilder sier i alle fall rundt den 22-25 desember, mens andre sier at den startet Hókunótt 12 Januar, (midtvinterdag), og at man feira Jól i 3 dager.

1200px-Julbocken_1912

Både i Norden og i andre deler av verden, for eksempel Rom, ble feiringen av Jesu fødsel hendig plassert i samme periode som de store solfestene om vinteren. Presteskapet var praktisk nok til å innse at det ville være vanskelig å forandre de viktige merkedagene, og endra isteden motivene for feiringen. 25 Desember ble valgt som Juledag, bare 3 dager etter vår tradisjonelle Vetrasólhvarf, (vintersolverv.) I Nordiske land har julekvelden 24 Desember fått størst fokus, og det kan tenkes at det kommer av at man i gammel tid mente at dagen begynte om kvelden. «Håvamål» sier for eksempel «Ved kveld skal dag leve».

Feiringen var sett på med skrekkblandet fryd for dette var den tida på året da dauinger og underjordiske var sterke. Oskoreia var et fryktet følge, blant annet med folk som hadde dødd en unaturlig død. Andre som kom på besøk julenatta var slektninger som hadde dødd naturlig, disse trengte man ikke å frykte men man lot allikevel sengene stå tomme og maten ble ikke satt vekk…slik hadde “gjestene” både sengerom og gildemat.

John_Bauer_-I_julnatten

[illustrasjoner av John Bauer]

Vikinglagene og Åsatrufellesskapene holder også, med forskjellige motiver, Jólablot, men ofrer ikke levende dyr.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s