Om å riste på pelsen

Jeg har ikke pels. Selv den moppen jeg kaller hår kan ikke defineres som det. Ei heller kan jeg forandre form og bli til den bjørnen som er Háleygmarkedets symbol, men det er allikevel den symbolske pelsen vi rister nå; vi rister av oss skuffelsen, reiser oss og stamper videre.

[se mer fantastisk dyrefotografi hos fotograf Sergey Ivanov]

Vi har erkjent at noen prosesser burde ha vært påbegynt på allerede i fjor vår. Vi burde ha kontakta Tromsø Museum og begynt å jobbe med en avtale. Vi burde begynt søknadsprosessen for midler selv om vi ikke hadde området klart. Vi burde ha jobba med å skape allianser i kommune og fylke, funnet de rette personene å pitche til. Vi burde ha tatt ei meningsmåling blant deltagerne allerede under markedet i Bodø, og deretter fastsatt en dato for 2017.

Selv i høst, etter at markedet i Bodø var over og alle var lykkelige, føltes det på et vis feil å begynne på en prosess med søknader når vi ikke hadde funnet noe passende sted for arrangementet. Det kjentes som om vi ville framstå som umodne og lite seriøse ovenfor de institusjonene som skulle vurdere søknadene, som om alt vi hadde var ønsketenkning. Som om vi ved å starte allerede da ville gjøre ting i feil rekkefølge. Kanskje ville nettopp det vært konklusjonen i korridorene hos kommune og fylke, hva vet jeg.

“Ignorance is Bliss” er det et ordtak som sier. Vi visste ingenting om at 2017 var 100-årsjubileumet for Sametingets første møte. Vi ante ingenting om Tråante. Vi var 100% uvitende om at dette jubileumet, fullstendig fortjent, allerede hadde spist nesten alt av tilgjengelige midler. Nåløyet var bare så sinnsykt mye trangere enn vanlig.

holt_oversikt_skrany

Når alt dette er sagt så kan dette tilbakeslaget faktisk vise seg å være en velsingelse i forkledning. På dette tidspunkt er Læringstunet tryggere på hva de har å jobbe med for egen del. Samtaler med vann og avløp er forhåpentligvis snart sluttført. Holt blir foreslått som grøntareale med parsellhager, skolehager, økologisk matpark og forskning side om side. [artikkel i Nordlys her for dem som har abonnement] Selv om det er langt fram og mange boligutviklere sikler etter dette området så har jeg et sterkt håp om at Holt vil bli det som Tromsø mangler, at det forblir et grøntareale som alle kan få tilgang til i mangel av egen hage, og at forskningen som har pågått der i over 90 år får fortsette.

s200_ingrid_galadriel-aune_nilsenVi har adskillig bedre tid til å forberede oss nå enn i fjor; en tidsforskjell på nesten 2 måneder sammenlignet med Bodø sammen med en generelt forsinket prosess med område gjorde sitt. Med de erfaringene vi har gjort i forhold til start og med de svingningene som det alltid er i  viking-samfunnet så vil kanskje til og med datoen bli en annen i 2018. Og Ingrids hefte om historiske arrangementer vil bli lest enda mer nitidig [takk Ingrid for at du gadd lage det, og for gode tips og sympati underveis]

1467220455898krigere-og-kirka_farger

Så hva gjør Háleygvikingene i 2017? Først og fremst skal vi til Trondenes på senvintertreff. Historiske Trondenes er et fantastisk museum og de ønsker oss velkomne med åpne armer! Det vil bli ei helg med hærkampkurs og handverk i fokus, og masse vikinger på museet. Og senere, faktisk på samme tid som markedet i Tromsø skulle vært arrangert, blir det sommertreff i Tromsø på Holt! Vikinger fra hele Háleygen kommer på besøk til oss, og det blir fri inngang for alle som vil komme og se en vikingleir. Vi setter opp smie, viser handverk, selger sodd, hellebrød og nøttekaker og det vil være mulig å prøve bueskyting og øksekasting for en rimelig penge.

Sommertreffet vil gi oss verdifulle erfaringer om Holt som markedsområdet, om publikumsinteresse og om hvordan infrastrukturen fungerer. Vi gleder oss allerede og håper at riktig mange kommer på besøk, inkludert representanter fra fylke og kommune.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s