Hva er et vikingmarked?

Den eneste regionen i Nord Norge som hittil har hatt et vikingmarked er Lofoten med sitt marked på Borg, og siden mange nordmenn fortsatt heller reiser på ferie til utlandet enn å utforske sitt eget land så er det nok slik at konseptet vikingmarked er ukjent for mange. Vi som lever dette livet hver sommer hører i stor grad til våre lokale vikinglag, og tenker kanskje ikke over at dette er en fremmed kultur for mange. For hva er et vikingmarked? Hva skjer der? Hva er formålet med det?

P1010639
Borre Vikingmarked 2014. Foto Karin F.Simonsen.

Et vikingmarked er både et arrangement der man som publikum får se og oppleve hvordan et slikt marked i Skandinavia i yngre jernalder kan ha framstått, og et møtested for folk som driver med en eller annen form for historisk gjenskapning eller formidling. Det er også en form for friluftsliv som inkluderer historisk matkultur, sport og handverk. Folk som deltar på markedet bor i telt som er laget etter modeller fra denne epoken, lager maten sin over bålet og utøver handverk og sport i friluft. Vi lever i leiren og sover i teltene, og kler oss hele tida så historisk korrekt som mulig, med klær som er basert på eller inspirert av arkeologiske funn, både når det gjelder materiale og framstilling.

P1010707
Borre Vikingmarked 2014. Foto Karin F. Simonsen.

På markedet kan du oppleve en hel masse; musikere som bruker tidsriktige instrumenter, jøglere, historiefortellere og skuespill, glima (vikingsport), sverdkamp og bueskyting. Det er ofte kurs og demonstrasjoner i forskjellige handverk, og noen ganger foredrag for den historieinteresserte. Du kan smake mat laget av ingredienser vi vet var tilgjengelig eller bare slå av en hyggelig prat med de kunnskapsrike folkene som bor i leiren.

20140703_163519
Borre Vikingmarked 2014. Foto Liv Elin Eriksen

Formålet med å arrangere marked er å formidle historie så korrekt som mulig, for vi ønsker å vise at vikingtida var mye mer enn plyndring og drap. Vi vil bidra til holde historien vår levende, og med den de kunnskapene som folk hadde om handverk, jordbruk, jakt og fiske. Vi vil forsøke å ta tilbake en kultur hvis symbolikk har vært misbrukt i over 60 år. Men vi ønsker også å vise barn og unge at historie ikke trenger å være tørt og kjedelig, men derimot morsomt, interessant og dynamisk!

teresa_lewoc_borg2013 (6)
Lofotr Vikingfestival 2013. Foto Teresa Lewoc.

 

Vikingene i leiren spiller ikke rollespill, de er seg selv hele tida. Du kan møte folk fra Norge, Sverige, Finland, Danmark, England, Skottland, Estland, Polen og Latvia. Og kanskje enda flere land! Noen har valgt å gjenskape en kortere epoke enn det vi normalt kaller vikingtid, nemlig ca.år 750-1066, eller et mindre geografisk område enn hele Skandinavia. Andre formidler historie på en mer generell basis, både når det gjelder tidsrom og område.

teresa_lewoc_borg2013 (19)
Lofotr Vikingfestival 2013. Foto Teresa Lewoc.

De som ønsker å delta og bo på et marked må lese og akseptere markedsregler og autensitetsbeskrivelse. Man kan komme som lag eller enkeltperson, og har man ikke autentisk telt så er det ofte laget en såkalt “nyloncamp” litt utenfor selve markedsområdet der man kan sette opp moderne telt. Dette er selvfølgelig for at leiren skal framstå så autentisk som mulig, både for publikum og deltagere. Dersom du har lyst til å komme til markedet om dagen og har vikingklær så er det vanlig å få fri inngang; dette er naturlig nok fordi større tetthet av vikinger bidrar til å øke stemningen.

Velkommen til Háleyg Vikingmarked!

arr.Boðvin Vikinglag, Lofoten Vikinglag og Straumeyjar Vikinglag. I samarbeide med Nordlandsmuseet.

One thought on “Hva er et vikingmarked?

Leave a comment